Nespokojní s Čaplovičovou novelou upozorňujú na jej nedostatky spamovaním

10.09.2012 Bratislava

Bratislava 10. septembra (TASR) - Iniciatíva "Nie je nám to jedno" spustila na svojom webe špeciálnu aplikáciu, vďaka ktorej môže široká verejnosť vyjadriť svoj nesúhlas s novelou zákona o financovaní škôl. Každý môže vyplnením svojho mená a emailovej adresy zaslať stlačením jedného tlačidla list s predmetným obsahom všetkým poslancom Národnej rady SR, na ministerstvá vlády SR, ako aj do médií. Na adresu TASR v priebehu polhodiny prišiel rovnaký text z viac ako 20 rôznych emailových adries.

Aktivisti namietajú proti novele, na základe ktorej majú finančné prostriedky na záujmové činnosti detí dostávať obce, v ktorých majú tieto deti trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času.

Autori listu v rozposielanom texte tvrdia, že návrh zákona z dielne rezortu školstva môže radikálne zmeniť podmienky financovania, rozsah aj dostupnosť záujmovej činnosti v centrách voľného času (CVČ). "Po schválení novely sa prostriedky, doteraz využívané existujúcimi CVČ, rozdelia medzi všetky obce a mestá na Slovensku, bez ohľadu na to, či majú na svojom území CVČ, alebo nie. Žiadne nariadenie ich nebude nútiť využiť tieto "novopridelené" prostriedky pre potreby záujmových aktivít. To málo financií na zmysluplné trávenie voľného času sa tak rozriedi medzi všetkých, bez doterajšej protihodnoty, adresnosti a viazanosti," tvrdia autori rozposielaného textu.
 

Vyberte región